31 december 2016

We zitten op de laatste dag van het oude jaar, beter gezegd als ik dit schrijf zijn we nog 4 uurtjes verwijderd van het nieuwe jaar. Op oudejaarsdag en avond overdenk ik wat het afgelopen jaar allemaal de revue heeft gepasseerd is, de leuke en vervelende gebeurtenissen de successen en de teleurstellingen. Het mooie is dat je over het algemeen de leuke dingen en successen beter onthoud en sneller voor de geest kunt halen. En tijdens deze overdenkingen hoor ik het vuurwerk al zo een beetje de hele dag knallen en tijdens dit geknal denk ik nog terug aan de tijd dat ikzelf nog een menneke was van een jaar of 8 a 9. De dagen na kerst werd er al over oudjaarsavond gesproken, mijn vader die buiten weer de oliebollen en appelbeignets ging bakken met alle risicos van dien. Mijn vader bakte oliebollen met vloeibare olie in een pan op een oud gasstel wat onder een afdak bij de schuur was neergezet. Het was elk jaar weer een happening eer mijn vader het hele zaakje goed aan de praat had . De mix was een dag ervoor op de ouderwetse manier gemaakt want mijn moeder deed altijd een stukje bakkergist door de oliebollenmix, daar werden ze lekker luchtig van. Op het moment dat de mix naar buiten werd gedragen zag ik mijn moeder al verschrikt naar de pan met hete olie kijken en ze slaakte al een zucht van verlichting als de boel nog niet in de brand stond. Mijn vader was het n.l. al een paar jaar op rij gelukt om voordat er ook maar één oliebol gebakken was de boel al in de fik stond. Deze keer zou en moest het goed gaan en inderdaad het lukte weer niet. Net toen mijn vader de eerste lepel met het oliebollenbeslag in de hete olie liet zakken ,schoot de gasslang van de gaspit en jawel hoor het hele zaakje weer in de fik. Snel moest de boel weer gerepareerd worden zodat mijn vader verder kon met zijn missie. Binnen stond mijn moeder achter het fornuis waar ze de voorbereidingen aan het treffen was om de lekkerste hapjes te maken voor oudejaarsavond. balletjes gehakt met een stukje augurk of stukjes verse worst met een amsterdams uitje. Tevens was ze de eitjes aan het koken om er later met een speciale zelfgemaakte kruidenmix gemend met het eigeel en mayonaise, om er gevulde eitjes van te maken. Heerlijke hapjes waren dat , ze werden op een schaal gedaan en in de kelder gezet zodat ze savonds afgekoeld waren om geconsumeerd te worden bij de borrel. Ik zie het nog zo voor me, een prachtige herinnering waar ik altijd een beetje melancholisch van wordt. Verder hadden we op deze avond ook nog het vuurwerk , wat ik graag wilde zien en ik wilde dan perse ook opblijven tot 12.00 uur om al dat geknal en lichtflitsen te kunnen aanschouwen. En natuurlijk mocht ik dat ook, het was voor mij de grote opblijf avond en zou het allemaal mee gaan maken. Maar meestal na een glaasje Joy Sinas en een paar oliebollen en hapjes hielden mijn ogen het niet meer , en werd ik om middernacht wakker gemaakt om met een slapend gezicht het vuurwerk te aanschouwen. Ik denk er met een fijn gevoel op terug en heb hetzelfde met onze dochters meegemaakt toen ze deze leeftijd hadden. Vanavond zitten we met vrienden en eten ook weer oliebollen en hapjes en gaat het zeker gezellig worden. Tja en wat gaat er gebeuren met de duivensport , krijgen we nieuwe kring indelingen , nieuwe vliegprogrammas, één overkoepelend orgaan die eenduidigheid in de duivensport zal gaan brengen, zoals dat ook het geval is bij de voetbal , volleybal, hockey en turnbonden. Eenduidigheid dus dat voor iedereen die de duivensport bedrijft dezelfde regels gelden. Laten we het hopen en blijven geloven in een goede afloop. Ik ga alle bestuurders veel wijsheid toewensen en natuurlijk ook zoals ik dat iedereen toewens een hele fijne jaarwisseling en een goed gezond en vliegrijk 2017. En zo als mijn moeder vaak zei “Je moet pas stoppen met leven als je dood bent” tot de volgende week zal ik maar weer zeggen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.