19 juli 2017

Het afgelopen weekend was in vele opzichten geslaagd. Er waren 2 vluchten de laatste midfondvlucht en de 1e officiele jonge duiven vlucht. Op beide vluchten was het redelijk succesvol te noemen. Op de midfond was ik 2e in de vereniging en in de kring een 7e positie. Bij de jonge duiven was ik 15e in de vereniging en in de kring 22e, van de 12 jong duiven die ik mee had zaten er 7 in de prijzen, dus dat is al met al heel bevredigend te noemen. De vluchten verliepen prima en alle duiven waren ook zo thuis. Hoe anders verliep het met de Barcelona vlucht, waar er in Belgie nogal wat duiven wegbleven volgens de berichten in het AD!!!. De reden zou zij dat er een felle noordewind opstak in de franse pyreneen (ook wel tramontana genoemd.) De berichtgeving in het AD was niet geschreven ten favure van de duivensport. En dat was meerdere media opgevallen, ik werd afgelopen dinsdag benaderd door RTL nieuws, of ik mee wilde werken aan een reportage over de duivensport. Op zich dacht ik daar is niks mis mee en het leek me wel leuk. Even later in het gesprek bleek dat het vooral zou gaan over de Barcelona vlucht en de verliezen van duiven die met dit soort vluchten gepaard gaan, zo werd mij gevraagd. Daarnaast zou het ook gaan over het geldelijk gewin wat er met dit soort vluchten te verdienen zou zijn, o.a. verkoop van de winnende duif. Het moest dus een spectaculair verhaal worden over de duivensport waar de verliezen van de Barcelonavlucht en het geldelijk gewin over de rug van de duiven de boventoon zou voeren. Na enig nadenken bekroop mij een raar gevoel en vroeg ik mij af of ik hier aan mee wilde werken. Ik wilde niet meewerken aan een reportage waar de duivelary afgeschilderd zou kunnen worden als een sport vol duiven verliezen en geldelijk gewin. Daar zou ik de duivensport en nog meer de duivenliefhebbers in het algemeen flink tekort mee hebben gedaan. Want zeg nou zelf we vliegen misschien al 80 jaar de Barcelonavlucht, vroeger werden de duiven in rieten manden per trein vervoerd naar Barcelona om daar voorzichtig uitgeladen te worden en en na wat rust werden gelost. Tegenwoordig worden de duiven in duivencontainers met klimaat controle en voldoende water en voer vervoerd. Mij rees dan ook de vraag zou er in die 80 jaar nooit eerder een tramontana zijn opgestoken in de pyreneen. Dat leek en lijkt me erg sterk. In het verleden zullen er ook weleens rampvluchten zijn geweest door de weersomstandigheden waardoor er duiven verliezen waren. Ik ga me niet in de discussie mengen of de verre vluchten te ver zouden zijn voor duiven . Het is een tak van sport binnen de duivelary en er zijn nog steeds veel liefhebbers die dit als het ultieme zien(ieder zijn meug zeg ik dan) Waar ik wel voor wil waken is dat de duivelary door de social media in een verkeerd daglicht zou kunnen komen te staan. B.V. het AD interviewt een teleurgestelde liefhebber die misschien een slechte vlucht heeft gehad. Dit bericht wordt meteen op social media geplaatst en gedeeld door iedereen. Nieuws programmas lezen dit ook en de Albert Verlindes en Peter van der Vorsten zien dit als spectaculair en brengen dit als uitzonderlijk nieuws niet in de gaten hebbende dat je daar de duivelary in zijn algemeen geen dienst mee bewijst. Terwijl ik dit zit te schrijven, rijst bij mij het idee om RTL nieuws te bellen en te vragen of ze een reportage zouden kunnen en willen maken over de duivensport die gericht is op alle facetten van de duivensport en die een positieve bijdrage zou kunnen leveren aan de duivensport. Zoals mijn moeder vaak zei. “Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is” en “Het is de Toon die de muziek maakt” Ik wens iedereen hele mooie vluchten aankomend weekend en ik zal maar zeggen tot de volgende week.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.