18 juni 2019

We staan voor de eerste jonge duiven wedvlucht. De afgelopen weken is er dan ook naar hartenlust afgericht hetzij zelf, of bij de vereniging , of met de container. Afgelopen zondag met de club een africhtingsvlucht georganiseerd. In totaal hadden we 251 duiven en de losplaats was Venray. Zelf deed ik er 35 mee. Ik was om 6.00 uur opgestaan om de duiven rustig te pakken en meteen een chipring om te doen. Het was ook een goed moment om een druppeltje in de nek te doen tegen luizen en andere ectoparasieten (mooi woord voor luizen, vlooien,teken e.d) Om 9.00 uur begon het inmanden op de club voor deze africhting. Toen ik aankwam om 9.15 uur was het gezellig druk en stond de aanhanger al buiten en waren ze de jonge duiven al volop in de manden aan het doen. Er waren ook liefhebbers die dit als een trainingsvluchtje voor hun oude duiven beschouwden, wat ook geen probleem is. Na een heerlijk kopje cowboykoffie of kopje boesewinkel (teer) zijn we om exact 10.00 uur vertrokken richting Venray. Ik als chauffeur, een convonyeur en een mini convonyeureke (9 jaar) . Het ritje verliep gezellig en om 10.45 uur reden we Venray in gingen we op zoek naar een goede losplaats. Deze vonden we op een weg in aanleg naar een bedrijventerrein midden in het veld. Toen we de auto uitstapten plakten onze schoen vast aan de teerlaag op de weg (ik moest meteen aan de koffie eerder die morgen denken) Nog even rondkijkend of het een goede plek was hebben we om 10.55 uur de duiven gelost, ze hadden een prachtig vertrek, So far So good. We reden weer richting huis, om 11.30 kregen we al berichten dat de eerste duiven thuis waren dus tot zover liep het goed. Bij de club aangekomen de aanhanger terug gezet en meteen richting huis om te kijken hoeveel er in de klok stonden. Ik kreeg bijna het gebrek toen ik aan mijn vrouw vroeg hoeveel duiven ze thuis had zien komen, geen een zei ze!!!!!! dus ik liep met grote passen naar buiten en zag er al een stuk of 10 in de ren zitten. (vrouwen zien mar roare kerls zei mijn vader weleens) Toen ik bij de klok kwam stonden er 23 in de klok en zaten er nog een stuk of 8 op het dak. De dakzitters maakte niet echt haast om naar beneden te komen, waar ik al een beetje een raar voorgevoel bij kreeg. Wat later op de middag zag ik in de ren dat er al een paar zaten te kotsen, en later in het hok zag ik op diverse schapjes uitgekotst voer liggen. Meestal heeft de coli dan ook zijn intrede gedaan. En zo was het jammerenoeg ook. Dus zondagavond meteen maatregelen genomen en nu na 3 dagen ziet het er alweer beter uit. Ik had niet het idee dat het een zware coli is. De 1e dag heel weinig groen slijmerige ontlasting en nu na 3 dagen is het zo goed als weg. Afijn de uitkomst na deze africhting was, 2 duiven weg en een licht coli op het hok. De vraag die ik mezelf nu stel is, of ik de 1e wedvlucht een aantal duiven kan en wil spelen. Misschien een stuk of 5 !!!!. De eerste vlucht telt 140 km wat op zich best stevig is , we gaan van 70 km ( africhting) naar 140 km. De daar op volgende wedvlucht is 160 km. Wat is wijsheid en hebben de duiven die ik eventueel mee doe een kans om ongeschonden thuis te komen. Ik heb nog een paar dagen dus ik wacht wel af tot vrijdag. Nog even over de afgelopen midfond vlucht ik had 5 duivinnen mee de eerste draai ik om 14.25.12 deze was 30e in de club verder dus geen rol van betekenis. Ik hoop nog steeds op een uitschieter, wie weet op de aankomende eendaagse. Ik wens iedereen heel veel succes en geluk zeker bij de aankomende 1e jonge duiven vlucht. En natuurlijk ook de voor de eendaagse veel sucses. Ik zal maar weer zeggen tot de volgende keer.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.