07 September 2017

Het vliegseizoen zit er bijna op nog 1 vluchtje op de natour en dan kunnen we de voorbereidingen gaan treffen voor het kweekseizoen. Mijn gedachten gaan nog even terug naar het begin van het seizoen. We hadden (en hebben) ons huis te koop staan en de twijfel was er toen of ik dit vliegseizoen vanaf mijn huidige locatie af zou kunnen maken. Deze twijfel was achteraf onnodig, er is het afgelopen jaar diverse keren interesse geweest maar tot een definitieve verkoop is het nog niet gekomen. Dus de vraag rijst nu weer moet ik wel aan het kweekseizoen beginnen of doe ik weer hetzelfde als vorig seizoen dat betekent niet zelf kweken maar bij andere liefhebbers een aantal jonge duiven aanschaffen. Ik heb er tijdens het afgelopen half jaar er regelmatig over nagedacht en vindt het toch wel jammer dat ik geen jongen duiven van mezelf had . Zeker omdat ik denk dat ik best leuke duiven heb zitten om jongen uit te kweken. Uiteindelijk denk ik als je geen duiven uit je eigen koppels hebt het toch een klein beetje een verloren seizoen is. Dit is niks ten nadele van de duiven die ik gekregen heb van o.a. Gerard van de Bovenkamp. Van de 7 jongen die ik van Gerard heb gekregen heb ik denk ik een paar bruikbare duiven overgehouden. Op mijn hok heb ik al diverse duiven van Gerard zitten dus deze zijn dan ook een welkome aanvulling binnen mijn duivenbestand. Maar het is natuurlijk wel zo dat we ons huis nog steeds te koop hebben staan en mijn vrouw is er vast van overtuigd dat we het ook gaan verkopen. Dus ik ga met de duivelary weer een onzekere tijd tegemoet, wat mij betreft mag er zo snel mogelijk duidelijkheid komen omtrent onze verhuis plannen. We hebben al wel wat woningen op het oog en als je naar de huizenfoto’s kijkt dan zit je stiekem te loeren naar de mogelijkheden of je er duiven kunt houden. Of de tuin groot genoeg is of je het hok goed kunt plaatsen of er misschien andere mogelijkheden liggen om duiven te houden op een zolder van een schuur of garage. Het blijft in ieder geval weer een uitdaging het idee om te verhuizen naar een andere woning in een andere omgeving , met allemaal andere ruimtes die je weer naar je eigen zin en behoeften in kunt gaan richten. en zoals mijn vader weleens zei “je kunt overal een bed neerzetten maar als je zorgen hebt doe je geen oog dicht” Nog heel even over de afgelopen vlucht ik had een 12e notering in de vereniging op de vlucht vanuit Vervins en ik was, let op!!!! 155 in de kring dus kun wel nagaan dat ik niet echt voor de prijzen mee heb gedaan. Ik had wel 3 jonge duiven voorop, maar dat komt mede omdat de oude duiven te ver in de rui zitten en op 3 of 4 oude pennen staan. Maar dat wil ik niet echt als excuus gebruiken , het was gewoon niet veel. Deze hele week weer de kans om de duiven weer zo optimaal mogelijk voor te bereiden om op de laatste vlucht nog een keer “keihard toe te slaan” De laatste vlucht wordt vervlogen vanuit Laon ik speel een aantal jongen en 2 oude duivinnen . Ik wens iedereen weer een mooie vlucht toe. Zoals mijn moeder weleens zei “Aan elk einde volgt weer een begin waarop je het anders kunt doen” Ik zal maar weer zeggen tot de volgende keer.

Het is alweer de laatste dag van de maand augustus, het einde van de zomer komt met rasse schreden dichterbij . De dagen worden merkbaar korter, na een warme dag koelt het s’avonds en s’nachts al sneller af. Het einde van een zomerseizoen waar ik in het begin van het jaar altijd halsreikend naar uit kijk. Deels omdat je als schilder in de zomerperiode het meeste werk hebt liggen en deels omdat het een mooie periode in het jaar is. Het leven verplaatst zich wat meer van binnen naar buiten, lekker buiten zitten, eten en drinken of lekker luieren in de zon. Vaak denk ik terug aan de tijd toen ik een jaar of 14 was. Je had 6 weken zomervakantie en bij ons thuis gingen we nooit echt op vakantie , ja soms een dagje ergens naar toe. Toch heb ik me nooit verveeld, wij woonden vlakbij een steenfabriek en door de baggerwerkzaamheden die de steenfabriek uitvoerden om klei te verkrijgen voor de baksteenproductie, ontstonden er de zgn. baggergaten, kraakhelder water waar je heerlijk in kon zwemmen en vissen. Het hele dorp van groot tot klein en van oud tot jong ging daar recreeren. Het was voor ons een waterparadijs, we konden er vlotten bouwen van lege olie en vet tonnen die s’avonds eerste uitgebrand werden om de volgende dag te kunnen gebruiken. Alle materialen waren er voor handen om er een mooi vlot van te bouwen om daar later mee op het water mee rond te dobberen. Het was een mooie onbezorgde tijd waar je ook echt het vakantiegevoel had , handdoekje in het zand een flesje ranja of exota mee die we dan vlak aan de kant in het water legde zodat de drank een beetje koel zou blijven. Meestal had er ook iemand wel een transistor radio bij zich waar je bijna met je oor op moest gaan liggen om iets van de muziek te horen. Behalve als het een beetje waaide dan lag je heerlijk in de zon en de muziek zweefde dan mee op de golven van de wind, soms kreeg je een stukje geluid mee en dan was het weer bijna weg. Ik weet nog dat je dan heel aandachtig aan het luisteren was om te horen welk liedje het was. Toen we een jaar of 16 waren gingen we na een snikhete dag s’avond ook naar het water we namen een hengeltje mee en een paar flesjes bier. Meestal had iemand ook wel shag of sigaretten en dan heerlijk bij een kampvuurtje zitten tot midden in de nacht. Ik zie het nog zo voor me en af en toe heb je weleens een dejavu en komt dat gevoel nog weleens terug ,ik wil dat gevoel dan vasthouden maar het is meestal in een fractie van een paar seconden en dan is dat gevoel weer weg. Het zijn mooie herrineringen aan een mooi tijd waar ik graag aan terugdenk. Zoals ik in het begin al schreef het einde van de zomerzeisoen nadert en ook van het duivenseizoen is dat het geval. Ik wil nog heel even terug komen op de vluchten van vorige week, we hadden de laatste jonge duivenvlucht waar ik wederom geen rol van betekenis speelde. In de klassering van de jonge duiven ben ik 5e aangewezen in de kring. En verder op de natour was het ook niet erg indrukwekkend. we hebben deze week de 3e natourvlucht. Ik speel nog wat oude duiven de nog redelijk in de veren zitten en daarnaast speel ik nog een paar jonge duiven. De jongen zitten beter in de veren als de oude duiven dus wie weet zit er nog een klein verrassingkje in. En zoals mijn vader weleens zei “als de druk van de ketel is zal die niet meer zo hard fluiten” Ik zal maar weer zeggen tot de volgende keer.

 

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.