03 oktober 2017

Na een mooie week vakantie in Zuid Spanje zijn we nu al weer een weekje thuis. Ik had nog een week vakantie en kon zo rondom huis nog wat doen. Zo hebben wij een grote notenboom in de tuin staan waar we in de zomer een heerlijke schaduw van in de tuin hebben, en in het najaar de noten alsook de bladeren. De noten groeien in een groene bast. Als de noten rijp zijn vallen ze van de takken vaak met de groene bast er nog omheen. En die groene bast wordt een zachte smurrie als het vochtig wordt. het blijft ook heerlijk aan de zolen van je schoenen hangen, en als je een beetje geluk hebt loop het door je hele huis en zitten overal bruine vlekken op de vloer die je bijna niet meer weg krijgt. Dus vandaar dat je elke dag moet vegen en harken en noten rapen. Ook het platte dak van de aanbouw en de dakgoten liggen vol blad en noten dus daar moet je ook in de gaten houden zodat we geen verstoppingen in de afvoeren krijgen. De herfst is nu voor mij dan ook begonnen al hoop ik wel op een mooi najaar met redelijk weer en temperaturen. Het is zondagmorgen en ik heb net het ontbijtje op. Ik zat terug te denken aan de zondagen toen ik nog een menneke was. Zondagmorgen ging mijn vader na het ontbijt altijd naar zijn ouders toe. Daar kwamen zijn broers en zussen en ook met mijn neven en nichten waren bij opa en oma, het was altijd een drukte van jewelste. De hele familie bij elkaar het was altijd gezellig, de familie van mijn vader was nogal luidruchtig dus het was een herrie in de keuken die de geluidsnorm ver oversteeg, want daar speelde het hele tafereel zich af . Het gezin waar mijn vader uitkomt bestond uit negen kinderen en 24 kleinkinderen. Niet iedereen was er elke zondag maar elke keer waren we wel met 20 mensen. Er werd een kratje bier onder de tafel gezet , een flesje jenever en citroenjenever op tafel. En naarmate het kratje bier en de flessen jenever leger raakte, werd de stemming hoger en werd het nog luidruchtiger. Wij als kinderen kregen een ranja, chips en snoep net zoveel als we wilde. Rond een uur of één was de drank op en werden we naar binnen geroepen en moesten we ons door de mist van sigaren en sigarettenrook heen laveren om opa en oma een hand en kus te geven. Er werd nog wat geroepen en gelachen en dan werd de fiets gepakt, ik werd op de stang van de fiets gezet en dan weer naar huis. Na een zwabberende fietsrit thuisgekomen was de tafel al gedekt het rook er heerlijk naar de zondagse soep. Mijn moeder deed de soepgroenten en vermecelli in de soep deze moest nog heel even meekoken en dan aan tafel . Heerlijk bordje zondagse soep, daarna nog een stukje soepvlees met picalilly of augurken en zilveruitjes. Als afsluiting nog een saroma puddinkje en de zondagmiddag kon beginnen. Mijn vader ging zitten en deed een middagdutje mijn moeder had de tafel afgeruimd en de vaat gedaan. En ging dan ook heerlijk onderuit zitten. Het waren gezellige zondagen waar ik soms nog weleens met veel plezier en een beetje weemoed aan terugdenk. De zondagen verlopen nu anders maar niet minder gezellig. We ontbijten nog steeds, gaan nog weleens bij mijn schoonouders op bezoek, en doen van alles in en rondom huis. En dan komen we weer bij de duiven. Elke zondag krijgen de duiven een bad en kunnen ze heerlijk badderen zeker nu met de rui is het een belangrijk onderdeel. Ik heb altijd het idee dat ze na een bad wat meer veren en dons gooien. maar dat kan ook zijn dat dat zo lijkt omdat als de duiven nat zijn in de rui er niet op z’n best uit zien. De duiven krijgen ruimengeling daar doe ik een of andere chol in (er zijn tientallen producten met chol in de naam die bevorderlijk zijn voor de rui) daarnaast doe ik wat biergist en vitaminen over het voer, en in het water doe ik wat hele tenen knofloken, Die laat ik een week in de waterbak en schenk er door de week water bij. Op deze manier probeer ik de duiven weer klaar te hebben voor de kweek. Zoals mijn vader weleens zei “Vroeger was alles mooier en beter omdat het toen vroeger ook al mooier en beter was” Ik zal maar weer zeggen tot de volgende week .

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.