26 december 2017

We schrijven 26 december tweede kerstdag, de dag na de eerste kerstdag!!. Eerste kerstdag een bijzondere dag vindt ik altijd weer, echt een dag voor familie en gezin. Samen koken een borreltje drinken gezellig aan tafel samen eten. Wij hebben tot vorig voor 2 jaar altijd kerstmis gevierd met ons gezin, maar sinds vriendjes hun intrede hebben gedaan moet je je kinderen met de kerst delen. De enen dag zijn ze bij de schoonouders en de andere dag bij ons thuis. We hebben twee dochters, de oudste werkt in de zorg en de jongste is kapster. Voor alle twee de beroepen geldt dat de december een zeer drukke maand is, dus het is een hele toer om met de feestdagen op dezelfde dag met het voltallige gezin aan tafel te kunnen zitten . Onze oudste dochter werkt in een zorgcentrum op een afdeling met demente bejaarden, en dat doet ze met veel verantwoordelijkheid. Toen ik vroeg wanneer ze met de kerst thuis was zei ze, tweede kerstdag ben ik om vijf uur uitgewerkt en dan wil ik lekker thuis eten. Gisteren toen ik ze rond elf uur op ging halen van haar late dienst, vertelde ik dat we een aardige eerste kerstdag had gehad, haar zus had met haar vriendje bij ons een ontbijtje genuttigd om daarna naar de schoonouders te gaan voor het kerstdiner. Ik zei dat het altijd gezelliger is als iedereen thuis is met de kerst. Ja dat is ook zei ze, maar deze mensen (daar bedoelde ze de mensen op de afdeling waar ze werkt) hebben ook kerst hé pap. En toen vertelde ze dat ze kerstliedjes speelde en dat heel veel mensen de liedjes allemaal mee konden zingen. Echt waar zei ze , ze kennen hun eigen man en kinderen niet meer maar de kerstliedjes kennen ze nog allemaal. Bij veel bewoners was de familie op bezoek en die konden dan samen met hun geliefden van het kerstdiner genieten. Het is een hele bijzondere dag voor het gezin vertelde ze, als een demente man met zijn vrouw en kinderen samen kerstliedjes zingen, zie je het geluk op ieders gezicht en wordt er vergeten dat er vergeten wordt. Ik was zo trots als een pauw op onze oudste dochter en het werk wat ze doet echt bewonderenswaardig. Onze jongste dochter zit in het kappersvak en heeft de week voor de aanloop naar de kerst lange dagen gemaakt. Van s ‘morgens negen tot s ‘avonds negen ze heeft zich een slag in de ronde geknipt, gekleurd,gewassen, geföhnd om alle klanten bij het kerstdiner er op zijn mooist uit te laten zien. Nu had ze al wat last van haar schouders, en daar is mee naar de huisarts gegaan en nu blijkt dat ze een slijmbeursontsteking heeft in allebei haar schouders. De laatste dagen voor de kerst had ze ook veel last van haar schouders en als ze s ‘avonds thuiskwam waren de knollen dan ook helemaal op. Ik vroeg dan aan haar of ze wat rustiger aan kon doen, een klein beetje geïrriteerd antwoorde ze dat dat echt niet ging om in een volle kapsalon rustig aan te doen. Zeker ook voor de collega’s die zichzelf ook een uit de naad aan het kappen waren. Onze jongste dochter heeft in de december maand de beste omzet gemaakt en ook de fooienpot flink gespekt met haar klanten. Voor de kerstdagen heeft ze ook nog bij haar moeder geknipt en gekleurd en bij mij de tondeuse eroverheen gehaald, want zei ze jullie moeten er ook netjes bijzitten 2e kerstdag bij het kerstmaal. Ook op onze jongste dochter ben ik harstikke trots op hoe ze in het leven staat en de omgang met mensen. Het is vandaag dus tweede kerstdag , onze oudste dochter haal ik om vijf uur van haar werk en onze jongste dochter is rond deze tijd ook bij ons. Ik verheug me op het samen zijn als gezin en op de kerstmaaltijd, het is en blijft bijzonder gevoel dat kerstgevoel. Tja en dan nog een stukje over de duivelary, ik heb deze week de tijd om de hokken een grondige schoonmaakbeurt te geven. In de rui periode laat ik de hokken zoveel mogelijk intact. Het heeft wat mij betreft weinig zin om elke dag in het hok te zitten. Maar nu de duiven door de rui heen zijn is het tijd om de roosters eruit te halen en alles te kuisen(is belgisch). Ook ga ik beginnen om de kweekbakken in te richten zodat half januari alles klaar staat om te gaan koppelen. Wel heb ik gezien dat er bij sommige duiven nog wat oude dons zit, dus daar zal ik nog een keertje een ruimiddeltje in de strijd moeten gooien. Verder zitten de duiven er goed bij, ik ga ze straks nog een bad geven. Dat vinden ze altijd weer heerlijk en ik denk ook dat het goed is voor de duiven, en als ze graag in bad gaan is ook een teken dat ze gezond zijn. Nu wens ik iedereen nog een fijne tweede kerstdag, bij ons gaat dat zeker lukken. En zoals mijn moeder weleens zei “van genieten is nog nooit iemand onplezierig dood gegaan” ik zal maar weer zeggen tot de volgende keer.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.