21 januari 2018

Ik zit volop in de kweek , nou volop en in de kweek!!!!! Ik heb de kweek duiven 14 dagen geleden gekoppeld . Ik heb ze niet bijgelicht het was mooi los weer op dat moment dus ik dacht we zien wel waar het schip strand. Zoals ik al eerder schreef zijn we een heel eind op weg met de verkoop van onze woning. Volgende week zal het voor ons wel voor 90 % duidelijk zijn waar we gaan wonen. Met deze wetenschap in het achterhoofd zit je met alles in dubio. Moet ik doorkweken hoe lang kan ik nog meevliegen dit seizoen. Het zijn allemaal onzekerheden waar ik nu tegen aan loop. Het kweken gaat goed wat ik zo kan zien, ik heb zes van de acht koppels op eieren zitten. Twee koppels wil nog niet echt lukken, één koppel is een zomerjong duivin 2017 met een doffer uit 2009. Het andere koppel is een doffer uit 2016 met een duivin uit 2015. Deze duivin is aan één oog blind, niet door een ziekte waarschijnlijk ergens tegen aan gevlogen of ongelukkig geraakt in het oog. Ze zat vorig jaar november met een bebloed oog te kijken, heb toen meteen het oog en de wond ontsmet met afgekookt water met een zout alcohol oplossing. Nu nog even over dat bijlichten, ik heb niet het idee dat het heel veel verschil uitmaakt. Het scheelt misschien dat ze een paar dagen eerder leggen maar verder zie ik weinig voordelen. Ook met de bevruchting zie ik weinig tot geen verschil. Dus wat mij betreft is bijlichten voor de kweek geen echte noodzaak. Tja en dan nog even over dat de duivensport op de lijst is toegevoegd van immaterieel erfgoed. Er wordt natuurlijk al genoeg over geschreven (lees het spoor no 3). Als ik er zo over nadenk vraag ik mezelf af of het zin heeft om dit alleen in duivenbladen te publiceren. Mijn inziens bereik je dan alleen de mensen die de duivensport al bedrijven. Zaak is toch dat de duivensport zo breed mogelijk moet worden uitgedragen om de duivensport in de spotlights en onder de aandacht te krijgen bij mensen die de duivensport niet bedrijven. Een film zoals de natuurfilms die je tegenwoordig op tv ziet, prachtig in kaart gebracht, of een soap over de duivensport, Goede duiven, Slechte duiven, The Bold en de beautyduif, of zou dit een Utopia zijn. Maar neem nou bijvoorbeeld Vis TV een programma over sportvissen, dit programma heeft de afgelopen jaren een hele positieve invloed gehad voor de vissport. Veel mensen zijn gaan vissen en de hengelsportzaken zijn in aantal flink toegenomen. De hengelsport is niet echt een goedkope bezigheid zeker niet als je een beetje een goed spul wil aanschaffen. Maar het gaat om de positieve invloed die zo een programma teweeg brengt. Ik bedenk me dan dat Duif TV of Postduiven TV hetzelfde zou kunnen betekenen en de duivensport bij veel mensen onder de aandacht zou kunnen brengen, zodat er meer mensen bekend worden met de duiven en de postduiven in het algemeen. Het kan toch niet zo zijn dat we op de lijst staan van immaterieel erfgoed en dat we met deze status niks doen. Ik hoop dat de mensen die dit geweldige initiatief ook daadwerkelijk gestalte hebben gegeven verder kunnen gaan en niet worden tegen gehouden in de opmaat naar een duivensport gestoeld op de normen van de huidige tijd. Zoals mijn vader weleens zei “onbekend is onbemind en bekend wordt goed gezind” Ik zal maar weer zeggen tot de volgende keer.

 

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.