19 november 2017

Sinterklaas is weer aangekomen in ons kleine kikkerlandje, maar ik heb het gevoel dat hij al het hele jaar aanwezig is. Regelmatig keert de discussie weer terug over de Sint en zijn Pieten. Hij is nu officieel in ons land aangekomen dus kunnen de pepernoten(kruidnoten) of Sinterklaasmix weer in een grote pot of schaal op tafel. De Sinterklaasmix is een mix van kruid (peper)noten zachte zoete schuimsnoepjes van dierenfiguren in allerlei kleuren en niet vergeten de zoete hartjes in allerlei kleuren en met een woordjes erop, zoals Lief- Love-Voor Jou – Schat. Ik zat me wel af te vragen of de kruidnoten nog wel kunnen. Deze noten worden gemaakt van kruiden en specerijen o.a. kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemon. Juist van deze specerijen die ongetwijfeld mede door (slavenarbeid zijn geoogst) is de VOC schathemeltje rijk geworden. Mede door deze producten was Nederland een van de grote machten in de wereld en is de huidige welvaart te danken waarin we nu met z’n allen leven ongeacht kleur of afkomst. Ik vraag me dan ook regelmatig af waarom er mensen zijn die zich druk maken over de kleur van een Piet, het is een feest voor de kinderen die nooit daarover hebben nagedacht en zonder vooroordeel dit voor hun zo spannende feest hebben gevierd. Tegenwoordig worden de kinderen door alle discussie’s in alle media ermee opgezadeld en moet iedereen er wat van vinden. Als je er namelijk niks van vindt wordt je in het kamp van de racist geplaatst. Ik heb zelf een gekleurde schoonzoon, aan hem en ook aan zijn ouders en familie heb ik weleens gevraagd of ze het vervelend vonden dat er zwarte pieten waren en of ze zich daarmee geassocieerd voelde. Nou ik zal je zeggen deze mensen hadden en hebben er totaal geen moeite mee dat Zwarte Piet zwart is. We praten dus over een groep mensen die zich daar jammer genoeg wel aan stoort . Waar ik mij aan stoor is dat tijdens een uitzending van het jeugdjournaal kinderen worden geintervieuwd en aan hun wordt gevraagd wat ze ervan vinden. De ene zegt ik vindt gekleurde pieten wel leuk maar ook de zwarte!!! de andere zegt mijn papa en mama vinden zwarte pieten leuk !!!. Ik heb er geen eentje gehoord die Witte Pieten leuk vindt. Dus zou ik mezelf nu gediscrimineerd kunnen voelen, maar dat doe ik niet omdat ik vindt dat het een kinderfeestje is en kinderen zijn in beginsel nooit bevooroordeelt en zo moet je het ook laten. Ik hoorde laatst nog een donkere man die de hele Zwarte Pieten discussie gevolgd had en zich langzamerhand gediscrimineerd voelde omdat er geen ZWARTE PIETEN meer mochten zijn. Dus hou er maar vast rekening mee dat deze discussie over een paar jaar weer op gang komt want dan worden onze donkere medemensen gediscrimineerd omdat er geen Zwarte Pieten zijn. En dan wordt er gezegd dat in de slavernijtijd de zwarte mensen wel goed genoeg waren en nu voor een leuk kinderfeestje tellen ze niet mee!!!!!!!!!!!!. Tja dit gezegd hebbende gaan we weer over naar de duivelary. Ik heb vandaag de thee weer gezet, dus de duiven moeten er nog een weekje aan geloven. Ik kwam deze week nog in kontakt met iemand die zijn duiven ging verkopen omdat hij ging stoppen met de duivensport. Nu vindt ik het altijd jammer als iemand gaat stoppen met de duivelary zeker omdat het ledenaantal toch al gestaag terug loopt. Maar ik heb ook regelmatig stoppers of inkrimpers meegemaakt die een maand later weer volop aan de slag waren met de duivelary. Dat zijn de zgn (ik stop ermee om een hoop geld te vangen en ga er dan toch gewoon mee door). Maar deze man stopte er echt mee, hij ging verhuizen naar een in de buurt gelegen dorpje. Hij nam niks mee, geen duivenhok , geen duiven echt helemaal niks. Hij wilde wel dat zijn beste duiven goed terecht zouden komen. Hij heeft ze voorlopig gestald bij een vriend. Tijdens een gesprek die ik met hem had merkte ik duidelijk dat hij moeite had met het afscheid nemen van de duiven, maar niet met de duivensport. Hij had nu al meer rust vertelde hij en dat vind hij heerlijk. Geen stress van koppelen , kweken en alles wat daarbij hoort. Ik heb bij hem een koppeltje duiven gekocht voor de kweek, gewoon om te proberen. Deze liefhebber had met zijn duiven goede uitslagen gevlogen en ook met duiven uit dit koppeltje. Dus ik hoop dat ik er ook iets goeds uit kan kweken. Tijdens een telefoongesprek die ik had met deze liefhebber heb ik hem beloofd dat als hij ooit weer wil beginnen met de duivensport, hij bij mij jongen kan komen halen uit zijn koppel (tenminste als ik er zelf een bruikbare of misschien wel goede duif uithaal). Dat vond hij een mooi aanbod , maar voorlopig nog geen duiven zei hij, jammer zei ik en wenste hem veel geluk en succes in zijn nieuwe woning. En zoals mijn moeder weleens zei. “Je mag gerust stoppen, als je maar niet stil blijft staan” ik zal maar weer zeggen tot de volgende keer.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.