DEEL 2: JONGE DUIVEN VLUCHTEN IN AUGUSTUS !

De goede en positieven reacties op mijn column in het spoor nr 27 en ook weer op nr 30 deel 2 Jonge duivenvluchten in Augustus. Vind ik het ook wel belangrijk om deel 2 ook op mijn site te plaatsen.

DEEL 2: JONGE DUIVEN VLUCHTEN IN AUGUSTUS !

De natoer heeft zijn seizoen ouverture gehad. Waar de natoer vroeger diende als vluchten voor de thuisblijvers tijdens de wedvluchten o.a. weduw duivinnen en doffers. Is het de laatste jaren uitgegroeid tot (verkapte) jonge duiven vluchten. Zoals ik in mijn vorige column schreef dat de duiven verliezen steeds groter worden op de reguliere jonge duiven vluchten. En dat mede daardoor veel liefhebbers hun jonge duiven pas in augustus (natoer) gaan spelen. Uit ondervinding is bewezen dat er beduidend minder verliezen zijn. De afgelopen natoer vluchten zijn daar een prachtig voorbeeld van. Bijvoorbeeld bij mij in de club waren er afgelopen vlucht 355 jonge duiven mee en bij het afslaan waren er 340 thuis op het hok. Hoe anders was dat bij de eerste jonge duiven vlucht op dezelfde afstand als de natoer. Toen was er een verlies van 50% dus de helft van de aanvulling voor het nieuwe jaar weg. Ik heb de afgelopen weken de uitslagen van diverse afdelingen bekeken, wat dan opvalt, is dat van het aantal duiven op de natoer er Ā± 90 % jonge duiven zijn. En over de gehele lijn zijn de verliezen stukken minder. Maar dan ook echt stukken minder. Dan is het toch logisch dat we de jonge duiven gaan verplaatsen naar augustus, zou ik denken!. Maar gaat dat ook gebeuren?. Zouden de mensen (bestuurders) het echt gaan overwegen en bespreken. Of zouden ze de struisvogel uit blijven hangen en alle ideeĆ«n en kritieken naast zich neer blijven leggen. Ik wil nogmaals de voordelen benoemen de jonge duiven zijn meer volwassen, hebben de jonge duiven ziektes gehad, het oriĆ«ntatievermogen is veel verder ontwikkeld. Daardoor kunnen ze makkelijker de weer en atmosferische invloeden weerstaan. Natuurlijk hoor ik ook de geluiden dat we nog vroeger in het jaar moeten beginnen en volgens het Belgische systeem de jonge duiven vluchten gaan vervliegen. Mijn inziens is dit alleen weggelegd voor de massa inkorvers. Liefhebbers die met 250 aan jonge duiven vluchten beginnen en aan het einde er nog 80 over hebben. Deze massaspelers hebben aan 80 jonge duiven genoeg om te selecteren en aan te vullen. Echter kunnen de kleine tot gemiddelde liefhebbers zich geen verliezen van deze proporties permitteren. En aangezien de meeste liefhebbers tot de laatste groep behoord hebben. Moeten deze ook een behoorlijke stem hebben in de jonge duiven materie. Ik durf gerust te stellen dat de grote verliezen van de jonge duiven net de druppel was en veel liefhebbers hebben doen besluiten om met de sport te stoppen. We hebben nog een aantal natoer vluchten en ik durf nu al te voorspellen dat de verliezen van jonge duiven minimaal zal blijven. Als ik deze Column zit te schrijven blijf de gedachte in mijn hoofd rond gaan. Hoe we de mannen van het NPO kunnen overtuigen om eens heel serieus naar het vliegprogramma en het ook daadwerkelijk aan te gaan passen. Zodat we de duivensport en zeker de jonge duivenvluchten volgend jaar (2020)al een stukje beter op de rit hebben en niet hoeven te wachten tot 2021. Waarom wachten als de oplossing steeds duidelijker boven komt drijven. Op mijn eerste Column over deze materie heb ik veel positieven reacties gehad. 99 % was het eens met de stelling om de jonge duivenvluchten naar achteren te verplaatsen. Ik zal de natoer vluchten nauwlettend blijven volgen om straks in deel 3 met een update te komen. Let wel ik meen niet alle wijsheid te bezitten, ik beschrijf alleen de feiten zoals die zich op dit moment voor doen. Ik zal maar weer zeggen tot de volgende keer.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.