16 augustus 2017

We naderen het einde van de jonge duiven vluchten. Dit jaar is er op diverse manieren gevlogen om te proberen de jonge duiven verliezen tegen te gaan . Bij ons is dat met een aangepast vliegprogramma met nog diverse instap mogelijkheden om ziektes of dat je wat latere jongen ook nog kunt in laten stromen. Daarin tegen gaan ze in het noorden later beginnen met de jonge duiven om op deze manier de jonge duiven verliezen het hoofd te bieden. Al met al initiatieven voor het wel en wee van de jonge duiven vluchten. Natuurlijk kun je altijd jonge duiven verliezen dit hoort nou eenmaal bij het jonge duiven spelleke. Maar bij mij blijft de vraag bestaan waar blijven al deze jonge duiven ????. We hebben tegenwoordig knijpringen met telefoonnummers erin , via internet kun je aan de hand van het ringnummer de liefhebber van desbetreffende duif opzoeken. Via het rode boekje van de NPO staan ook alle liefhebbers met ringenseries. En je kunt op de NPO site een formulier invullen die dan naar de liefhebber wordt gemaild en dan kun jezelf kontakt opnemen. Maar hoeveel duiven worden er nu daadwerkelijk opgegeven, bij mij zeggen en schrijven 1 stuks en die heb ik opgehaald in Schijndel. Als ik lees en hoor hoeveel jonge duiven er weg blijven ongeveer 30% en als er 5% van opgegeven wordt is het veel. Waar blijven die duiven nou, zijn ze allemaal tegen een mast gevlogen , of tegen draden of tegen weiland afrasteringen of gepakt door roofvogels of uit de lucht geschoten door jagers of zijn ze het oriëntatie vermogen kwijtgeraakt door alle stralingen die door de atmosfeer stralen, en zitten al onze duiven in Polen of Roemenië Tja die zullen dan wel niet meer terugkomen denk ik zo. En ik weet ook niet of ze daar op onze duiven zitten te wachten. Hun hebben een heel anders ras lijkt wel als je de poolse lossingen moet geloven. Deze duiven worden geloste vanaf 05.00 s’morgens tot max 06.20 met 40 graden ,regen, mist, sneeuwstormen en verder alle weersomstandigheden. Ik denk dat ze dan het spoor van de auto’s van poolse bouwvakkers volgen en zo richting huis vliegen. En dan vraag ik mezelf af hoe dat mogelijk is , ik heb ooit één keer een Poolse doffer opgevangen , nog een aardige duif in de hand ook nog voor zover mijn kennis reikt dan. Maar verder hoor je maar zelden dat er poolse duiven opgevangen worden. De duif die ik Schijndel heb opgehaald was een dag ervoor in Rosmalen gelost hemelsbreed toch een 2 km wat deze duif gevlogen heeft . Mijn vraag blijft waarom worden er niet meer jonge duiven opgegeven?? hebben we er langzamerhand genoeg van om elke keer weer de liefhebber op te zoeken en te bellen , of willen of kunnen we deze aanvliegers geen paar dagen water en voer geven. Of worden ze niet meer opgegeven en een paar dagen gevoerd en weer losgelaten. Het blijft een beetje een mysterie waar onze verloren jonge duiven blijven. Ik blijf hopen op een nieuwe aanpak van de NPO waardoor de duivelary en de daarbij behorende liefhebbers een positieve impuls krijgen en de duivensport weer goed op de kaart wordt gezet. Verder denk ik dat met een nieuwe verbeterde aanpak per saldo de bestaande en ook de nieuwe duivenmelkers zal motiveren en stimuleren om de sport te blijven en gaan bedrijven. En dan niet te vergeten de afgelopen vluchten de natour was afgelast i.v.m. de weersomstandigheden!!. Op de jonge duivenvlucht had ik weer 11 duiven mee, deze was uitgesteld naar zondag. De duiven zijn gelost om 09.15 gelost vanuit Peronne (was Reims). Om 13.03.59 klokte ik de eerste duif nadat deze nog ± 2 min had rond gelummeld. Op de 2e duif moest ik 30 min wachten. Bij ons in de club viel de 1e duif om 12.52 en de 2e op 13.01 de klok was dan ook om 13.14 dicht. Met mijn duif was ik 4e in de vereniging en ook 4e in de kring 16e in de regio en 46e in de afdeling. Dus een mooie vroege duif. Waar ik minder tevreden over was dat de 2e duif 30 min op zich liet wachten en dat mijn beste duivin tot dan toe niet thuis was. Gelukkig kreeg ik maandag nog een jonge duif na en woensdag was helemaal top toen zat de 266 weer in de spoetnik. Wel wat afgevlogen maar verder zag ze er goed uit. Vandaag nog een africhting gehad voor de natour dit omdat deze vlucht van afgelopen zondag was uitgevallen, met een half uurtje was alles weer thuus. Deze week weer 2 vluchten de 6e jonge duiven vlucht en de 1e natourvlucht. We gaan weer afwachten wat de vluchten gaan brengen ik kan waarschijnlijk 10 jonge duiven spelen en 8 duiven voor de natour. Zols het er nu uit laat zien zijn de weergoden ons goed gezind. En we hopen maar dat de verliezen beperkt blijven. Zoals mijn vader weleens zei” Als je verloren hebt is de overwinning dichterbij dan je denkt” hier hou ik me maar aan vast dan. Ik wens iedereen een paar mooie vluchten. Ik zal maar zeggen tot de volgende keer.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.